Meer dan 9000 universiteiten. Een waardevolle bron van informatie.

Waar vindt Wetenschapshuis wetenschappelijke werken? In de digitale archieven van universiteiten en in Open Access-tijdschriften. Er zijn al meer dan 2500 universiteitsarchieven met miljoenen werken vrij toegankelijk. En dat aantal groeit continu. Daarnaast zijn er duizenden Open Access-tijdschriften met minstens 1,5 miljoen publicaties; tijdschriften met online, vrij toegankelijke, wetenschappelijke publicaties. Steeds meer OA-tijdschriften weten door kwaliteit te leveren een goede reputatie op te bouwen. Het doel van Wetenschapshuis is gebruik te maken van al deze vrij toegankelijke kennis.

Scroll
en bekijk de logo’s van
300 topuniversiteiten volgens de
Academic Ranking of World Universities.

Nederland telt 13 universiteiten. De universiteit van Leiden en van Utrecht staan in de top 100. 

Steeds meer universiteiten verzamelen alle wetenschappelijke werken in Open Access archieven. En dat is goed nieuws. In de wirwar van databases is waardevol onderzoek te vinden.

Zo. Dat waren de 300 logo’s van de top 300-universiteiten volgens de Academic Ranking of World Universities. Eerst de top 100 bijelkaar. Dan de 13 Nederlandse universiteiten, deze staan allemaal in de top 200. Daarna de nummers 101-200 en 201-300.

chrank

Ranking van universiteiten

Er zijn meer dan 9000 universiteiten te vinden verspreid over de hele wereld. Een paar honderd van deze universiteiten dingen mee naar het prestigieuze stempel van ‘Beste Universiteit’. Meerdere ranglijsten beoordelen jaarlijks vele universiteiten aan de hand van criteria als aantal publicaties en citaten, onderwijs, internationale aanwezigheid en reputatie. Elke ranking hanteert andere criteria en wegingen. De een neemt alleen kwantificeerbare factoren mee. De ander ook lastiger te meten kwaliteiten als reputatie. En ook de kwantificeerbare factoren roepen vragen op. Want ‘beste’ gaat om kwaliteit en in hoeverre is dit te meten met kwantiteit? Hoge citatiescores, veel diploma’s, zelfs veel financiële middelen.. 

De Academic Ranking of World Universities, Times Higher Education World University Rankings, de QS University Rankings en de Leiden University Ranking zijn de bekendste ranglijsten. Per ranking zijn er vaak ook aparte lijsten per wetenschap. De ene lijst is een top 200, de ander een top 100, die de nummers 101 tot 200 op dezelfde plek zet.

Het resultaat is dat iedere ranglijst er anders uitziet. Harvard staat op nummer 1 bij het ene overzicht. Bij een andere prijkt Stanford University bovenaan de lijst. Genoeg vraagtekens dus om de rankings met een korreltje zout te nemen. Of een universiteit op plek 346 prijkt bij de ene ranking en op 208 bij een andere, zegt vrij weinig. En toch zegt het in zijn algemeenheid wel iets. Want het verschil tussen die paar honderd die vaker in rankings voorkomen met de andere duizenden universiteiten (sommige tellingen geven zelfs circa 17000 universiteiten over de gehele wereld, afhankelijk van je criteria) is er wel. Al is het maar doordat universiteiten die goed staan aangeschreven meer studenten trekken en over meer financiële middelen beschikken. Vooral bij de top-20 universiteiten is bij het bestuderen van de artikelen het hoge niveau vaak merkbaar. MIT levert in het algemeen kwalitatief hoogwaardig onderzoek.  Dus Wetenschapshuis zoekt top-down. Start bij de paar honderd universiteiten die voorkomen bij één of meerdere rankings. En zoekt vervolgens verder bij andere universiteiten. Met beproefde methoden vindt Wetenschapshuis uit miljoenen publicaties díe onderzoeken waar u wat aan hebt.


Weten welke interessante resultaten zijn te vinden over uw branche?

Er is veel data. Heel veel data beschikbaar. Miljoenen onderzoeken verspreid over duizenden databases en universiteiten.

Maak contact

Waarom Wetenschapshuis?

Wetenschappelijke onderbouwing voor uw producten, expert zijn in uw branche, kansen scheppen voor innovatie, besparen op tijd en kosten en beter zichtbaar zijn in Google wat u meer klanten oplevert.

Wetenschapshuis. Alles in huis. Voor een sterk verhaal.

Mail@wetenschapshuis.nl
Bel 06 1438 0001

KvK-nr. 61796905
btw-nr. NL151467468B01

Tags: wetenschappelijk artikel zoeken, wetenschappelijk onderzoek marketing, onderzoek, wetenschappelijke artikelen, content marketing, wetenschappelijke artikelen zoeken, wetenschappelijke artikelen google, wetenschappelijke artikelen, open access